Nieuwtjes Agenda Ertussenuit Ontdek Roermond Stadsinformatie Over DSRM Plaats nieuwtje / evenement Contact
Moskee El Nour

De moskee ligt op een perceel aan de Burg. Brouwersstraat. Achter de moskee ligt het multifunctioneel centrum met sportzalen, gemeenschapshuis en lagere school. De overige bebouwing bestaat uit particuliere huizen. De moskee is gericht naar Mekka.

Type

De Moskee El Nour is een rechthoekig houten prefabgebouw met plat dak. De binnenmuren zijn opgetrokken in porisosteen.

Bouwgeschiedenis

De bovenverdieping van de voormalige noodkerk van de parochie O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand werd al geruime tijd door de Turkse gemeenschap als moskee gebruikt. De noodkerk was toen al jaren in gebruik als centrum van de parochile jeugdraad. De jeugdraad had ook de beschikking over een stuk grond. Dit is in 1981 ondanks bezwaren van bisschop Gijsen door de jeugdraad voor dertig jaar verhuurd aan de Marokkaans-Tunesische Stichting Masjid El Nour, die het voornemen had ter plaatse een moskee te bouwen. De moskee El Nour (het Licht) is in zes maanden tijd gebouwd en is in juni 1982 met een gebedsdienst in gebruik genomen. De moskee is in eigen beheer gebouwd en kostte ruim 100.000 gulden. Dit geldt werd bijeengebracht door geloofsgenoten uit Nederland, Belgi en Frankrijk.

Veranderingen

Recent is een gedeelte aangebouwd.

Exterieur

De moskee is als noodgebouw opgetrokken met als voornaamste bouwmaterialen hout en plaatwerk. Via een portaal aan de voorzijde kan men de moskee betreden. Aan de achterzijde zijn nog twee deuren die direct toegang geven tot de vrouwenruimte en de gebedsruimte. Tegen de zijkant is een kleine aanbouw geplaatst, die afgedekt wordt met golfplaten. Hierin bevinden zich de nimbar en mihrab.

Via het ingangsportaal is de gebedsruimte te betreden. Deze is voorzien van een rondbogige mihrab met daarnaast eveneens in een nis de preekstoel. De gebedsruimte is rechthoekig van vorm. Een reeks smalle vensters die tussen het opgaand muurwerk en het dak zijn aangebracht voorziet de ruimte van daglicht. Alle binnenmuren zijn in porisosteen uitgevoerd. Tegen de binnenwanden staan houten lambriseringen. De zolderingen van de moskee zijn voorzien van systeemplafonds. Vanuit het portaal is een corridor te betreden. Hieraan grenzen een berging, betegelde wasruimte, keuken, winkel en vrouwenruimte. De vrouwenruimte staat overigens niet in verbinding met de gebedsruimte. In de vrouwenruimte zorgen twee koepels voor daglicht. Het plafond is hier betimmerd met houten schroten.Markeer als Aanrader!

Deel deze informatie:DSRM is een onderdeel van ltlc.software - Ontwerp: Postul-Art
Tags

't Paradies Bevrijdingsfestival BluesNight Cirque d'hiver DSRM app ECI Cultuurfabriek Foroxity Gemeente Roermond Kloosterwandplein Maasniel Outlet PVDA Poppentheater Roerkade Roermond Swingt Ursulakapel Wolter Kroes Zangggroep Toesjee activiteit Roermond avondloop bevrijdingsdag bibliotheek Roermond binnenstad braderie brand broekhin burgemeester bus cafe carnaval circus concert cursus de-weerd donderberg eneco tour etappe fanfare festival gilde-opleidingen gratis herten intocht intratuin iphone jaarlijks kermis kerst kinderen kindervrijmarkt koninginnedag liederen markt molen munsterplein museum muziek optocht oranjerie overval piano politie rattentoren roermond rommelmarkt shopbus sinterklaas solar speelgoed stationsplein stedelijk-museum-roermond swalmen uit met kerst winkels workshop